Zdrowie i Uroda
Czy śliwki w occie winnym są dobre?

Jedną z dobrych praktyk jest robienie zapasów. Przede wszystkim ze względu na to, iż produktu przygotowywane przez nas są sprawdzonej jakości, a poza tym warto mieć pożywienie na czarną godzinę. W związku z tym można przygotowywać przetwory mięsne, warzywne oraz owocowe. Dziś skupimy się na tych ostatnich, a szczególnie na przetworach ze śliwek.
Moc śliwki
Śliwka jest bardzo dobrym owocem. Zarówno w smaku, jak i mówiąc o jej właściwościach zdrowotnych. Posiada wiele witamin i minerałów, a dodatkowo reguluje pracę jelit oraz przewodu pokarmowego.
Poza smakiem i własnościami zdrowotnymi śliwka jest bardzo ciekawym owocem do zastosowania w kuchni, szczególnie do przygotowywania przetworów. Dżemy czy powidła zna każdy i kojarzy ze smakiem dzieciństwa. Bardzo popularne i smaczne są również śliwki w occie winnym.
Zdrowie w spiżarniach
Ogólnie rzecz biorąc przygotowując przetwory czy to owocowe czy warzywne, można (często nieświadomie) przygotować pożywienie zawierające cenne składniki. W przypadku przetworów warzywnych fermentowanych można uzyskać naturalne probiotyki (kiszona kapusta, ogórki czy buraki).
Jeżeli chodzi o przetwory owocowe, te z kolei są prawdziwymi bombami witaminowymi. Prócz śliwki bardzo ciekawymi w zastosowaniu owocami są np. czarne porzeczki, jeżyny czy jagody. Przetwory z tych owoców również powinny stać w naszej spiżarni obok śliwek w occie winnym.
Jak przygotować takie śliwki?
Przygotowanie śliwek w occie winnym nie wymaga posiadania nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Szczerze mówiąc jest to czynność dość prosta jednak zajmująca trochę czasu.
Przede wszystkim należy kupić wszystkie składniki, czyli śliwki, wino i ocet. Przyda się również pewna ilość cukru aby dodać go do zalewy oraz ewentualne dodatki do zalewy.
Następnie należy obmyć śliwki i wyparzyć słoiki. Po umyciu śliwek trzeba je luźno ułożyć w słoikach tak aby zalewa mogła swobodnie wypełnić wszystkie zakamarki. Zalewę należy przyrządzić poprzez zmieszanie na małym ogniu wina, octu i cukru. Należy jednak chronić się przed zagotowaniem mieszaniny.
Zalewanie śliwek w occie winnym
Następnie czeka nas najdłuższy proces czyli zalewanie. Przygotowaną zalewę wlewamy do słoików ze śliwkami i odstawiamy na 24h. Po całym dniu, zalewę odlewamy z powrotem do rondla i znów gotujemy i mieszamy. Jeżeli wszystko się rozpuści, śliwki zalewamy raz jeszcze. Proces ten należy powtórzyć przez kolejne 2 dni. Przed finalnym zalaniem słoików można do zalewy dodać ulubione dodatki, po czym zalać i mocno zakręcić słoiki. Tak przygotowane śliwki w occie winnym należy odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Zdrowie i Uroda
Czy warto zrobić paznokcie akrylowe?

Metoda akrylowa zdobienia paznokci jest obecnie bardzo popularna. Warto mieć na uwadze, że paznokcie akrylowe są niestety często mylone z hybrydowymi lub żelowymi. W praktyce są to różne metody wykonywania trwałego manicure.
(więcej…)
Zdrowie i Uroda
Tatuaż okazał się porażką? Rozważ laserowe usuwanie tatuażu

Laserowe usuwanie tatuażu to najskuteczniejsza metoda na pozbycie się niechcianego rysunku ze skóry. Poznaj działanie lasera pikosekundowego.
Zdrowie i Uroda
Stroje kąpielowe damskie i dziewczęce

Stroje kąpielowe dwuczęściowe kupują kobiety i dziewczęta. Zastanawiając się nad strojem dla siebie warto zadać sobie pytanie, do czego będzie on nam służył.
(więcej…)
-
Ciekawe4 lata ago
Czym różnią się frezy od wierteł?
-
Dom i Wnętrze3 lata ago
Jak stworzyć przytulną i funkcjonalną kuchnię?
-
Dom i Wnętrze5 lat ago
Jakie sztućce na prezent ślubny wybrać?
-
Dom i Wnętrze5 lat ago
Łóżko czy kanapa z funkcją spania?
-
Dom i Wnętrze5 lat ago
Ogrodowe rewolucje
-
Zdrowie i Uroda5 lat ago
Co powinieneś wiedzieć o alergii na nikiel?
-
Dom i Wnętrze4 lata ago
Ekskluzywne meble ogrodowe – jakie wybrać?
-
Dom i Wnętrze4 lata ago
Tarasy ogrodowe urządzone ze smakiem