Connect with us

Zdrowie i Uroda

Czy śliwki w occie winnym są dobre?

Published

on

Jedną z dobrych praktyk jest robienie zapasów. Przede wszystkim ze względu na to, iż produktu przygotowywane przez nas są sprawdzonej jakości, a poza tym warto mieć pożywienie na czarną godzinę. W związku z tym można przygotowywać przetwory mięsne, warzywne oraz owocowe. Dziś skupimy się na tych ostatnich, a szczególnie na przetworach ze śliwek.

Moc śliwki

Śliwka jest bardzo dobrym owocem. Zarówno w smaku, jak i mówiąc o jej właściwościach zdrowotnych. Posiada wiele witamin i minerałów, a dodatkowo reguluje pracę jelit oraz przewodu pokarmowego.

Poza smakiem i własnościami zdrowotnymi śliwka jest bardzo ciekawym owocem do zastosowania w kuchni, szczególnie do przygotowywania przetworów. Dżemy czy powidła zna każdy i kojarzy ze smakiem dzieciństwa. Bardzo popularne i smaczne są również śliwki w occie winnym.

Zdrowie w spiżarniach

Ogólnie rzecz biorąc przygotowując przetwory czy to owocowe czy warzywne, można (często nieświadomie) przygotować pożywienie zawierające cenne składniki. W przypadku przetworów warzywnych fermentowanych można uzyskać naturalne probiotyki (kiszona kapusta, ogórki czy buraki).

Jeżeli chodzi o przetwory owocowe, te z kolei są prawdziwymi bombami witaminowymi. Prócz śliwki bardzo ciekawymi w zastosowaniu owocami są np. czarne porzeczki, jeżyny czy jagody. Przetwory z tych owoców również powinny stać w naszej spiżarni obok śliwek w occie winnym.

Jak przygotować takie śliwki?

Przygotowanie śliwek w occie winnym nie wymaga posiadania nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Szczerze mówiąc jest to czynność dość prosta jednak zajmująca trochę czasu.

Przede wszystkim należy kupić wszystkie składniki, czyli śliwki, wino i ocet. Przyda się również pewna ilość cukru aby dodać go do zalewy oraz ewentualne dodatki do zalewy.

Następnie należy obmyć śliwki i wyparzyć słoiki. Po umyciu śliwek trzeba je luźno ułożyć w słoikach tak aby zalewa mogła swobodnie wypełnić wszystkie zakamarki. Zalewę należy przyrządzić poprzez zmieszanie na małym ogniu wina, octu i cukru. Należy jednak chronić się przed zagotowaniem mieszaniny.

Zalewanie śliwek w occie winnym

Następnie czeka nas najdłuższy proces czyli zalewanie. Przygotowaną zalewę wlewamy do słoików ze śliwkami i odstawiamy na 24h. Po całym dniu, zalewę odlewamy z powrotem do rondla i znów gotujemy i mieszamy. Jeżeli wszystko się rozpuści, śliwki zalewamy raz jeszcze. Proces ten należy powtórzyć przez kolejne 2 dni. Przed finalnym zalaniem słoików można do zalewy dodać ulubione dodatki, po czym zalać i mocno zakręcić słoiki. Tak przygotowane śliwki w occie winnym należy odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

Continue Reading
Advertisement

Zdrowie i Uroda

Jak dobrać kostium kąpielowy do sylwetki

Published

on

Lato to czas, kiedy większość kobiet planuje zakup kostiumu kąpielowego. Jednak często martwią się, że nie mają idealnej sylwetki… Na szczęście dzięki dobrze dobranemu fasonowi możemy szybko i sprytnie zamaskować wady naszej figury i wyeksponować to, co w nas najbardziej atrakcyjne.
(więcej…)

Continue Reading

Zdrowie i Uroda

Skoki spadochronowe w tandemie

Published

on

Z roku na rok sporty ekstremalne są coraz bardziej popularne i dostępne dla zwykłych zjadaczy chleba. Nie musimy nawet kończyć specjalistycznych kursów.
(więcej…)

Continue Reading

Zdrowie i Uroda

Kiedy wykonać badanie FSH?

Published

on

Najczęściej oznaczenie poziomu folitropiny w organizmie wykonuje się w trakcie diagnozowania przyczyn niepłodności. I chociaż hormon ten ściśle powiązany jest ze zdolnościami rozrodczymi u obu płci, badanie FSH bywa pomocne w diagnostyce również innych schorzeń.

(więcej…)

Continue Reading

Ciekawe

Biznes

Trending